سفارش تبلیغ
صبا ویژن
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
پس از دو سال ولایتی اظهاراتش در مناظره های انتخاباتی را نقض کرد:

 

ظاهرا آقای ولایتی امروز تازه متوجه شده که دبه کردن آمریکایی ها بعد از آغاز مذاکرات، بخشی از عادت و هویت آنهاست و دو سال قبل در جریان مناظره های انتخاباتی ریاست جمهوری به این موضوع علم نداشت و بر همین اساس مدعی شده بود که می توان با عقب نشینی در فردو و غنی سازی 20% به راحتی در مذاکرات به نتیجه رسید! هر چند گذشت این دو سال و عقب نشینی های پی در پی تیم مذاکره کننده هسته ای فعلی از خطوط قرمز متعدد نظام نیز نشان داد باز هم طرف مقابل اراده ای برای به نتیجه رسیدن مذاکرات و برداشتن تحریم ها ندارد.
گروه سیاسی- رجانیوز: این روزها علی اکبر ولایتی درباره نتیجه مذاکرات هسته ای محطاتانه تر صحبت می کند و نسبت به «دبه» کردن آمریکایی ها هشدار می دهد: «هدف و عادت آن‌ها همین است و بعد از اینکه مذاکرات شروع می‌شود، قدم‌به‌قدم از آن قول اولیه عقب می‌نشینند. نکته‌ی مهم این است که هربار مذاکره می‌کنند، بعدش دبّه درمی‌آورند و همان حرف‌هایی که قبلاً به‌نوعی درباره‌ی آن‌ها تفاهم حاصل شده است، دومرتبه تکرار می‌‌کنند و بعد ادعاهای جدیدی مطرح می‌نمایند.»
به گزارش رجانیوز، اینها بخشی از سخنان ولایتی در گفتگو با KHAMENEI.IR استکه روز گذشته منتشر شد. وی در این گفتگو با واقع بینی قابل توجهی نسبت به گذشته، نسبت به بدعهدی آمریکایی ها هشدار می دهد و از لزوم حفظ خطوط قرمز نظام توسط تیم مذاکره کننده سخن می گوید اما به نظر می رسد وی نزدیک به دو سال دیر متوجه برخی «بدیهیات» در عرصه سیاست خارجی از جمله بدعهدی و دبه در آوردن آمریکایی ها شده است.
بر پایه این گزارش، ولایتی در شرایطی این روزها نسبت به دبه کردن آمریکا اعتراض کرده و این موضوع را بخشی از عادت آنها می داند که در خرداد ماه 92 در جریان مناظره های یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، اظهاراتی متناقض با مواضع امروزش را بیان کرد و با طرح ادعاهایی کاملا خلاف واقع، سرنوشت انتخابات را تغییر داد تا با انتخاب حسن روحانی، روند مذاکرات هسته ای به سرنوشت امروز دچار شود.
ولایتی در سخنان خود با تعیین قیمت برای صنعت هسته ای کشور از امکان معامله بر سر آن سخن گفت، موضوعی که این روزها روشن شده به دلیل اهل دبه بودن طرف مقابل چندان قابل اجرا و عملیاتی نیست.
 
ولایتی خطاب به جلیلی: اگر پیشنهادات 1+5 به ایران را در آلماتی می پذیرفتیم به نتیجه می رسیدیم
 
ولایتی در مناظره سوم انتخاباتی در 17 خرداد 92 خطاب در بخشی از سخنانش ضمن ادعای نادرست و خلاف واقع تذکر رهبر انقلاب به جلیلی در جریان مذاکرات آلماتی گفت: «در آخرین دوری که در آلماتی آقای دکتر جلیلی داشت، آنها پیشنهادهایی به ایران کردند که بر اساس آن می شد کارها را مقداری جلو ببریم و آن پیشنهاد این بود که طرف مقابل 5+1 گفت غنی سازی 20 درصد را متوقف کنید و در کارهای فردو  هم مقداری کندی ایجاد شود ... دیپلماسی بیانیه صادر کردن پشت تریبون نیست!»
 
ولایتی افزود: «آنها اعلام کردند این سه تحریم را بر می داریم و ما در پاسخ گفتیم که این کار را می کنیم، شما کل تحریم ها را بردارید،که به شهادت معاون امور خارجه (عراقچی) که در جلسه بوده است این مسائل را مطرح می کنم.»
 
پاسخ جلیلی به ولایتی: برای ثبت در تاریخ می گویم در آلماتی چه گذشت/ اگر دیگر اطلاعاتتان هم مثل این باشد واویلاست
 
اما جلیلی در پاسخ به اطلاعات غلط ولایتی، از مقاومت تیم مذاکره کننده هسته ای وقت کشورمان در مذاکرات قزاقستان پرده برداشت و گفت:  «اگر اطلاعات دیگرتان هم مثل اخبار سوم درباره آلماتی باشد، واویلا است! نوار گفت و گوهای آلماتی پیاده شده و خدمت آقا داده شده است. بگذارید به مردم بگویم که در آلماتی چه گذشت؟ در آلماتی آنها همین بحث را که ایشان می گوید می گفتند، ما بیاییم 20 درصد را در ازای دو تحریمی که "بعدا" می خواهد انجام بشود، بدهیم. دُر برابر آب نبات. بعد آنها وارد (غنی سازی) سه درصد شوند. همین روند خطاست که عده ای از دوستان شما زمانی همین بحث را دنبال می کردند.»
 
جلیلی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت:  «آنجا بحث شد که ما به آنها گفتیم ما حاضریم گام های متقابل برداریم. هر میزان که شما می آیید ما هم می‌آییم. اگر شما پنج کیلومتر، ما هم پنج کیلومتر. 25 کیلومتر و 100 کیلومتر هم همین طور.آنجا نماینده انگلیس گفت شما حاضرید همین الان این را انجام دهید؟ گفتم بله. گفتم شروع کنیم. من کاغذم را در آوردم. نماینده آمریکا به نماینده انگلیس گفت ساکت، چیزی نگو! ایشان متوقف شد که همه خندیدند. گفتم خب ادامه دهیم. شما می گویید 25 کیلومتر، خب 25 کیلومتر.»
 
وی خطاب به ولایتی تصریح کرد: «این چه حرفی است؟ چیزی که آنجا نماینده انگلیس گیر کرده و همه به او خندیدند و بعد نماینده آمریکا به او گفت این طور پیش نرو و به همین دلیل منطق محکم ما بود که آنها اعلام کردند که پس ما باید به مراکزمان برویم و مشورت کنیم و بعد از چند روز به شما بگوییم. چند روزشان شد 40 روز. بعد خانم اشتون آمد در استانبول این را مطرح کرد. بعد ما می آییم این را کاری که آنها در آن گیر کردند و نتوانستند در برابر منطق ما جوابی داشته باشند و اجازه خواستند که بروند در مراکز خود، امروز متاسفانه از سوی فردی مثل شما این طور بیان شود؟ کاری که نماینده انگلیس آنجا واقعا نتوانست این جواب را بدهد!»
 
حالا بعد از نزدیک به گذشت دو سال آن روزها که آقای ولایتی معقتد بود می توان با تعطیلی غنی سازی 20% و کاهش فعالیت فردو، به نتیجه رسید و تحریم های طرف مقابل را لغو کرد، وی در اظهاراتی کاملا متناض با آن برهه می گوید: « عادت آن‌ها همین است و بعد از اینکه مذاکرات شروع می‌شود، قدم‌به‌قدم از آن قول اولیه عقب می‌نشینند. نکته‌ی مهم این است که هربار مذاکره می‌کنند، بعدش دبّه درمی‌آورند.»
 
 
پورنجاتی: با اطلاع می گویم که موضع گیری ولایتی علیه جلیلی نتیجه تدبیر عقلانی قبل از مناظره بود
 
به نظر می رسد درباره چرایی چرخش های ناگهانی و قابل توجه ولایتی در عرصه سیاست خارجی باید به سخنان احمد پورنجاتی نماینده مشارکتی مجلس ششم توجه داشت که به فاصله چند روز بعد از انتخابات ریاست جمهوری با تجلیل از نقش ولایتی در مناظره ها در حمایت از روحانی و نقد عملکرد تیم مذاکره کننده قبلی گفته بود: «اینگونه نبود که بخشی از کاندیداهایی که در جبهه اصول گرا تعریف می‌شدند خود خواسته و اتفاقی مواضعی را بگیرند که نهایتا به سود کاندیدای پیروز باشد. تمام اینها با برنامه‌ریزی بود به این معنا که با تدبیر عقلانی همراه بود. به عنوان نمونه موضع‌گیری آقای ولایتی در مسائل سیاست خارجی و مواجهه ایشان با آقای جلیلی صرفا به خاطر خاستگاه شخصی ایشان نبود بلکه نتیجه تدبیر عقلانی بود که به شکل دقیقی اندیشیده شده بود. من این را با اطلاع می‌گویم و تحلیل نیست.»
 
 
ولایتی به یکباره حرف دو سال قبل خود را نقض می کند
 
اکنون با گذشت دو سال از آغاز روند مذاکرات دولت یازدهم با آمریکا بر سر پرونده هسته ای و اثبات بی فایده بودن این مذاکرات و «دبه» کردن آمریکایی ها نسبت به تعهداتشان به ایران، حتی علی اکبر ولایتی نیز نمی تواند بدعهدی و غیر قابل اطمینان بودن طرف مقابل را منکر شود یا اعلام کند می توان با عقب نشینی مقابل آنها به نتیجه رسید، چنانچه این بار به جای آنکه نسخه دو سال قبل برای مذاکرات هسته ای را بپیچد و اعلام کند می توان با  عقب نشینی به نتیجه دست یافت، از لزوم حفظ خطوط قرمز توسط تیم مذاکره کننده و غیر قابل اطمینان بودن آمریکا سخن می گوید!
 
به بیان دیگر ظاهرا آقای ولایتی امروز تازه متوجه شده که دبه کردن آمریکایی ها بعد از آغاز مذاکرات، بخشی از عادت و هویت آنهاست و دو سال قبل در جریان مناظره های انتخاباتی ریاست جمهوری به این موضوع علم نداشت و بر همین اساس مدعی شده بود که می توان با عقب نشینی در فردو و غنی سازی 20% به راحتی در مذاکرات به نتیجه رسید! هر چند گذشت این دو سال و عقب نشینی های پی در پی تیم مذاکره کننده هسته ای فعلی از خطوط قرمز متعدد نظام نیز نشان داد باز هم طرف مقابل اراده ای برای به نتیجه رسیدن مذاکرات و برداشتن تحریم ها ندارد.
 
لازم به ذکر است یک سال بعد از انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، در خرداد 93 رهبر معظم انقلاب طی حکمی سعید جلیلی را جایگزین علی اکبر ولایتی در شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران کردند.

+ نوشته شـــده در سه شنبه 94/2/29ساعــت 9:51 صبح تــوسط عباس | نظر