کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه تحولات غزه و نسلکشی رژیم صهیونیستی در این منطقه یکی از مسائل مهمی بود که سیاست خارجی ایران را در سال 1402 تحت تاثیر قرار داد، گفت: در واقع پس از تحولات غزه، این موضوع به اولویت اصلی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تبدیل شد.
در نیمه دوم سال 1402 یکی از مهمترین تحولات در عرصه جهانی انجام عملیات هفت اکتبر از سوی جریان مقاومت فلسطین بود؛ اتفاقی که بسیاری از تحولات منطقه و حوزه روابط بینالملل را تحت تاثیر خود قرار داد و به اعتقاد برخی از تحلیلگران این موضوع به الویت اول سیاست خارجی ایران و جریان مقاومت در منطقه تبدیل شد.
در پی این عملیات و در ادامه نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه ، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی برای رایزنی با مقامات جریان مقاومت فلسطینی و لبنانی و تلاش برای حل این بحران از طریق راهکار های سیاسی، چندین بار به کشورهای لبنان، سوریه و قطر سفر کرد و برای شرکت در جلسات ویژه سازمان ملل و شورای امنیت در ارتباط با موضوع فلسطین راهی نیویورک شد.
امیرعبداللهیان همچنین در جریان سفر به ژنو برای شرکت در پنجاه و پنجمین نشست شورای حقوق بشر محور اصلی سخنرانی خود در این نشست را تشریح جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه و لزوم عزم جامعه جهانی برای توقف این جنایتها قرار داد.
در سال 1402 علیرغم تاکید ایران مبنی بر این که هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده است و در صورت وجود اراده در طرفهای مقابل این آمادگی را دارد که مذاکرات انجام شده در حوزه تحریمها جمعبندی شود و توافق برجام احیا شود ، اتفاق قابل توجهی در این زمینه رخ نداد و این پرونده همچنان بلاتکلیف باقی ماند. در این زمینه برخی از کارشناسان معتقد هستند که با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نمی توان انتظار داشت که در سال 1403 در ارتباط با این موضوع اتفاق جدیدی رخ دهد.
به منظور بررسی مهمترین تحولات در حوزه سیاست خارجی ایران در سال 1402 و چالشهای احتمالی دستگاه دیپلماسی کشور در سال 1403 با برخی از کارشناسان حوزه روابط بینالملل گفتوگو کردیم که به اعتقاد برخی از آنها مهمترین اولویت دستگاه سیاست خارجی ایران در سال 1402 به خصوص در نیمه دوم این سال، تحولات غزه و تلاش برای توقف نسلکشی صهیونیستها در فلسطین بوده است.
«فواد ایزدی» کارشناس مسائل بینالملل در پاسخ به این پرسش که به نظر وی مهمترین تحولات در حوزه سیاست خارجی کشور در سال 1402 چه مواردی بوده است؟ اظهار کرد: اگر بخواهیم تحولات در این عرصه را رتبهبندی کنیم باید بگوییم که تحولات غزه و جنایتهای انجام شده از سوی رژیم صهیونیستی در این منطقه با توجه به تبعات آن یکی از مهمترین اتفاقات در عرصه بینالمللی و حوزه سیاست خارجی ایران بود.
او با اشاره به نقش جریان مقاومت و ایران در حمایت از آرمان فلسطین تصریح کرد: با توجه به این موضوع این تحولات به نوعی به مسئله اول سیاست خارجی ایران در طول 6 ماه گذشته تبدیل شده است و به نظر میرسد که این موضوع در سال آتی نیز ادامه داشته باشد.
کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه تحولات اخیر در غزه و اراضی اشغالی بر روی کل تحولات منطقه و عرصه بینالملل تاثیرگذار بوده است، ادامه داد: دستگاه سیاست خارجی ایران نیز در این ارتباط به صورت مناسب عمل کرد و توانست به همراه جریان مقاومت نقشآفرینی مناسبی در راستای حمایت از مردم فلسطین داشته باشد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه بطور سنتی در این سالها ایران بعضا یک درگیری و تنشی با غرب داشته و در سال 1402 اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداد، گفت: در این سال آقای بایدن رئیسجمهور آمریکا همچنان این فرصت را داشت که به برجام بازگردد ولی این کار را نکرد و پرونده مربوط به این موضوع همچنان متوقف است.
او تصریح کرد: در حوزه تعامل با همسایگان نیز در سال 1402 این تلاش صورت گرفت که سیاست همسایگی به پیش برود و در همین ارتباط شاهد گسترش روابط سیاسی و دیپلماتیک و تبادل هیاتها با برخی از کشورهای همسایه بودیم.
ایزدی در پاسخ به این سوال که به نظر وی مهمترین اولویتهای دستگاه سیاست خارجی ایران در سال 1403 چه مواردی خواهد بود و چالشهای احتمالی در این حوزه چه مسائلی خواهد بود، گفت: به نظر میرسد که تحولات غزه و نسلکشی رژیم صهیونیستی همچنان ادامه خواهد داشت و این موضوع تحولات منطقه و بینالملل را همچنان تحت تاثیر خود قرار میدهد.
این استاد دانشگاه همچنین به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در آبان ماه سال جاری اشاره کرد و افزود: بعد از برگزاری انتخابات در دی ماه، رئیسجمهور جدید در آمریکا مستقر میشود و به طور طبیعی هر کس که در این انتخابات پیروز شود این موضوع خود به خود تبعاتی را به همراه خواهد داشت.
ایزدی با اشاره به برخی از نظرسنجیها و احتمال اینکه ترامپ در انتخابات پیروز شود، گفت: ما تجربه چهار سال ریاست جمهوری ترامپ در کاخ سفید را داریم و هر کدام از این دو گزینه اصلی یعنی بایدن یا ترامپ انتخاب شوند این موضوع دارای تبعاتی است و شاید بتوان گفت دولت بایدن ضررهای بیشتری را در این سالها به ایران وارد کرده است.
این کارشناس مسائل بینالملل در پاسخ به این سوال که آیا این امکان وجود دارد که در سال 1403 بار دیگر برجام برجسته شود، اظهار کرد: بعید میدانم چنین اتفاقی رخ دهد، آمریکاییها از برجام عبور کردهاند و در داخل کشور نیز کسانی که خود را معطل برجام کردهاند باید بدانند که آمریکایی ها از این موضوع عبور کردهاند.
رهبر انقلاب در این مراسم در سخنانی تلاوت قرآن را «هنر مقدس» خواندند و تاکید کردند: باید هدف اصلی از این کار بسیار با ارزش، انتقال معنی و پیام قرآن به آحاد مردم و جامعه و زمینهسازی برای تدبر در قرآن باشد.
قاریان قرآن مصداق مُبلغین رسالتهای الهی هستند و خود را نیز باید با شرایط یک مُبلِغ رسالتهای الهی تطبیق دهند
حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای با اظهار خرسندی از تعداد بالای قاریان جوانِ «صحیحخوان» و «خوشخوان» در کشور، رشد فزاینده قاریان جوان را از نعمتهای بزرگ انقلاب اسلامی برشمردند و افزودند: قرآن یک هنر الهی و خدایی است و مهمترین وظیفه قاری قرآن، انتقال معانی و «تصویرسازیهای قرآن» در موضوعات مختلف، به ذهن مستمعین است، بنابراین قاریان قرآن مصداق مُبلغین رسالتهای الهی هستند و خود را نیز باید با شرایط یک مُبلِغ رسالتهای الهی تطبیق دهند.
لزوم گسترش و تکثیر «حَلَقات و جلسات قرآنی»
در مساجد و منازل
ایشان در ادامه ضمن بیان چند توصیه تخصصی به قاریان قرآن، بر لزوم گسترش و تکثیر «حَلَقات و جلسات قرآنی» در مساجد و منازل تاکید کردند و گفتند: در جلسات قرآنی باید به ترجمه و تفسیر قرآن نیز توجه ویژه شود تا زمینه ارتقای سطح معارف دینی جامعه بهوجود آید.
قله استقامتی را که امروز در غزه شاهد هستیم
نتیجه فهم قرآن و عمل به آن است
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به پخش تصاویری از غزه و تلاوت قرآن بهوسیله نوجوانان در غزه، خاطرنشان کردند: قله استقامتی را که امروز در غزه شاهد هستیم، نتیجه فهم قرآن و عمل به آن است.
جنایتهای کمسابقه در غزه همچون کشتن کودکان و نوزادان از طریق گرسنگی و تشنگی؛ مفتضحکننده تمدن غرب
حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای شرایط غزه را از دو بُعد در «اوج» توصیف کردند و افزودند: امروز در غزه از یک طرف شاهد اوج جنایت و وحشیگری و ظلم هستیم و از طرف دیگر اوج ایستادگی و استقامت نیز مشاهده میشود.
پیغام مبارزین مقاومت؛ نزدیک به 90 درصد امکانات
و تواناییهایمان محفوظ است
ایشان جنایتهای کمسابقه در غزه همچون کشتن کودکان و نوزادان از طریق گرسنگی و تشنگی را مفتضحکننده تمدن غرب خواندند و تاکید کردند: مبارزین مقاومت به بیرون پیغام دادند که حالا به گوش ما هم رسیده که از ناحیه ما نگران نباشید. ما اغلب یعنی بیش از اغلب نزدیک به 90 درصد مثلاً امکاناتمان و تواناییهایمان محفوظ است. خیلی مهم است. چند ماه است دارند با انواع سلاحها، با انواع کمکهای خائنانه و ظالمانه آمریکا و دیگران میجنگند با مقاومت فلسطین، مقاومت همچنان قدرتمند، همچنان ایستاده آنجا حضور دارد و به توفیق الهی به فضل الهی مقاومت، بینی صهیونیستها را به خاک خواهد مالید.
هرگونه کمک به دشمن صهیونیستی حرام قطعی
و جنایت واقعی است
حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای کمک به مردم غزه را تکلیف دینی دنیای اسلام برشمردند و گفتند: هرگونه کمک به دشمن صهیونیستی حرام قطعی و جنایت واقعی است و متاسفانه برخی دولتها و کشورهای اسلامی این کار را انجام میدهند اما روزی پشیمان خواهند شد و انشاءالله سزای این خیانت را خواهند دید.
در ابتدای این مراسم تعدادی از قاریان به قرائت قرآن و اجرای همخوانی و «ابتهال» پرداختند.
در این دیدار همچنین تصاویری از مقاومت مردم غزه بهخصوص کودکان و نوجوانان و تمسک آنان به قرآن، پخش شد.
روزنامه عبری زبان «هاآرتص» در این باره نوشته است: « پس از 150 روز جنگ، زمان آن فرا رسیده است که هر اسرائیلی صادقانه از خود بپرسد: آیا اکنون وضعیت بهتری نسبت به 6 اکتبر 2023 میلادی داریم؟ آیا ما قویتر هستیم یا امنتر؟ آیا بازدارندگی بیشتری داریم؟ آیا ما محبوبتر هستیم؟ آیا ما به خودمان افتخار میکنیم؟ آیا ما متحدتر هستیم؟ آیا ما از هر نظر بهتر هستیم؟» به گزارش شفقنا، «جدعون لوی»، نویسنده «هاآرتص» با این پرسشها یادداشت خود را آغاز و در آن سعی کرده است آنچه را که صهیونیستها از جنگ کنونی تاکنون به دست آوردهاند، ارزیابی کند. در ادامه این گزارش میخوانیم: «نکته باورنکردنی این است که پاسخ همه این پرسشها بیتردید نه است.»
بر اساس این گزارش، « این 150 روز سخت و دشوار بود و نه در کوتاه مدت و نه در بلندمدت هیچ دستاورد و سودی عاید اسرائیل نشد بلکه برعکس، حماس قدرتمندتر ظاهر شد و علیرغم صدماتی که متحمل شد به قهرمان بلامنازع جهان عرب بدل گشت.» در بخش دیگری از یادداشت «لوی» میخوانیم «اسرائیل در هیچ برههای مثل امروز منفور نبوده است.» نیویورک تایمز نیز همین «مفهوم» و «پیام» را با ادبیاتی متفاوت درگزارش جدیدش منتشر کرده است. در گزارش این روزنامه آمریکایی آمده است که «اسرائیل نتوانسته است به هدف خود در حذف ظرفیت نظامی مقاومت در آینده قابل پیشبینی دست یابد... اکثر شبکه تونلهای حماس دست نخورده باقی مانده است. حداقل 5000 جنگجوی حماس هنوز در شمال نوار غزه هستند...جنگجویان حماس هنوز در شمال هستند. آنها در سطح زیرزمینی و بالای زمین غزه حضور فعال دارند، در سطحی که بتواند موشک پرتاب کنند و به نیروهای اسرائیلی حمله کند.»