احادیث نورانی از امام جواد علیهالسلام
1- عزّت مؤمن در بىنیازى و طمع نداشتن به مال و زندگى دیگران است.
2- هر که به خواستگارى دختر شما آید و به تقوا و تدیّن و امانتدارى او مطمئن مىباشید با او موافقت کنید، وگرنه سبب فتنه و فساد بزرگى بر روى زمین خواهید شد.
3- هر که کار زشتى را تحسین و تأیید کند، در [عِقاب]آن شریک است.
4 تواضع و فروتنى زینتبخش علم و دانش است، ادب و اخلاق نیک زینتبخش عقل است، خوشرویى با افراد زینتبخش حلم و بردبارى است.
5- امر به معروف و نهى از منکر دو مخلوق الهى است، هر که آنها را یارى و اجرا کند مورد نصرت و رحمت خدا قرار مىگیرد و هر که آنها را ترک و رها گرداند، مورد خذلان و عِقاب قرار مىگیرد.
6- هر که قبر پدرم را در طوس زیارت کند خداوند گناهان گذشته و آیندهاش را میآمرزد.
7- سه خصلت جلب محبّت مىکند: انصاف در معاشرت با مردم، همدردى در مشکلات آنها، همراه و همدم شدن با معنویات.
8- شرایط پذیرش توبه چهار چیز است: پشیمانى قلبى، استغفار با زبان، جبران کردن گناه نسبت به همان گناه و تصمیم جدى بر اینکه دیگر مرتکب آن گناه نشود.
9- هرکس قبر عمّهام ـ. حضرت معصومه سلاماللهعلیها ـ. را [با علاقه و معرفت]در قم زیارت کند، اهل بهشت خواهد بود.
10- سه چیز، سبب رسیدن به رضوان خداى متعال است:
1. نسبت به گناهان و خطاها، زیاد استغفار و اظهار ندامت کردن؛
2. اهل تواضع کردن و فروتن بودن؛
3. صدقه و کارهاى خیر بسیار انجام دادن.
11- انجامدهنده ظلم، کمکدهنده ظلم و کسى که راضى به ظلم باشد، هر سه شریک خواهند بود.
چهل حدیث نورانی از امام جواد علیهالسلام
12- تواضع و فروتنى زینتبخش حسب و شرف، فصاحت زینتبخش کلام، عدالت زینتبخش ایمان و اعتقادات، وقار و ادب زینتبخش اعمال و عبادات؛ و دقّت در ضبط و حفظ آن، زینتبخش نقل روایت و سخن است.
به عقیده صاحبنظران روابط بینالملل، سیاست خارجی منطقهای و ارتقای روابط با همسایگان، مهمترین و کلیدیترین بخش سیاست خارجی هر کشور را تشکیل میدهد؛ چرا که به شکل مستقیمی دربردارنده منافع و بهخصوص امنیت آن کشور است. یکی از نقاط قوت کارنامه دولت سیزدهم در حدود 2 سال اخیر، «دیپلماسی پویا» و از جمله توجه ویژه به سیاست خارجی منطقهای است. به این موارد توجه کنید:
1- روز گذشته «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی در سفر به تهران با وزیر امور خارجه و رئیسجمهور کشورمان دیدار کرد. فرحان در نشست خبری مشترک با امیرعبداللهیان تاکید کرد:«همکاری با ایران، به سود منطقه و جهان اسلام است.»
این سفر پس از توافق اخیر ایران و عربستان انجام شد. چندی پیش «میشل پااُل» خبرنگار رادیو بینالمللی فرانسه در بیتالمقدس گفته بود:«رسانههای اسرائیلی میگویند که توافق ایران و عربستان و این وضعیت جدید، یک سیلی واقعی به گوش آمریکا و اسرائیل است.»
رسانه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» نیز پیش از این در مطلبی نوشت: «توافق ایران و عربستان پیش از هر چیز بیانگر بیاعتمادی به رهبری آمریکاست. تصمیم ریاض برای از سرگیری روابط با تهران، به منزله تف انداختن بر صورت اسرائیل است.» «استفان والت» استاد دانشگاه هاروارد نیز اواخر سال گذشته در مقالهای در «فارنپالیسی» نوشت:«توافق ایران و عربستان سعودی، یک زنگ هشدار برای آمریکا است.»
همچنین «ربکا کوفلر» رئیسموسسه مشاوره دکترین و استراتژی و افسر سابق سازمان جاسوسی آمریکا در مصاحبه با فاکسنیوز گفته بود:«توافق تهران و ریاض، یکی دیگر از علائم نشاندهنده تغییرات ژئوپلیتیک در حال وقوع در جهان است.»
2- در روزهای گذشته دولت سیزدهم، یک میلیارد و 600 میلیون دلار بدهی گازی دولت روحانی به ترکمنستان را پرداخت کرد. این بدهی به دلیل قصور و تقصیرها در زمان وزارت زنگنه ایجاد شده و روابط دو کشور را مختل کرده بود. پیش از این نیز در دولت آقای رئیسی قرارداد سوآپ گازی از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از طریق ایران، امضا و اجرا شد. این قرارداد ضمن ارزآوری برای کشور و شکستن تحریمها، رفع مشکل گازی استانهای شمالی در فصل سرما را نیز در پی داشت.
3- در دولت سیزدهم روابط ایران و قطر وارد فاز جدیدی شد. ایران و قطر در بزرگترین میدان گازی جهان- میدان گازی پارس جنوبی(با ظرفیت ذخیره حدود 51 تریلیون مترمکعب گاز)- سهیم هستند و این مولفه، فرصت ویژهای را در حوزه انرژی در اختیار دو کشور قرار میدهد. ایران و قطر همچنین حدود 270 کیلومتر مرز آبی(دریایی) مشترک با یکدیگر دارند.
علاوهبر این، با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران که در همسایگی با کشورهای واردکننده گاز قرار گرفته است، این فرصت در اختیار کشورمان قرار گرفته است که با استفاده از ظرفیت خط لوله سراسری و صادراتی، نسبت به صادرات، سوآپ و یا ترانزیت گاز قطر از مسیر خود اقدام کند و از منافع اقتصادی آن بهرهمند شود. سوآپ گاز قطر از مسیر ایران، مقصدهای متنوع و متعددی را شامل میشود؛ از ترکیه و برخی کشورهای اروپایی تا هند و پاکستان و چین و کشورهای شرق آسیا.
نکته قابل تأمل و البته قابل تأسف این است که این موقعیت بسیار مهم در دولت قبل مورد غفلت قرار گرفته و به هیچ عنوان به آن توجه نشد. آخرین سفر رئیسجمهوری ایران به قطر به شهریور 1389 برمیگردد. به عبارت دیگر، رئیسجمهور سابق هیچ سفری به دوحه انجام نداد و این تنها یکی از مصادیق فرصتسوزی در 8 سال حضور مدعیان اعتدال و اصلاحات در دستگاه دیپلماسی کشور است.
4- در اواخر اردیبهشت سال جاری، رئیسجمهور محترم کشورمان به سوریه سفر کرد. این در حالی است که در دولت قبل، رئیسجمهور سابق حتی یکبار هم به سوریه سفر نکرد. در دولت مدعیان اعتدال و اصلاحات، با وجود مهیا بودن زمینههای همکاری اقتصادی با سوریه، از این فرصت به درستی استفاده نشد و فرصتسوزیهای متعددی رخ داد.
این در حالی است که ایران چندین سال این فرصت را داشته است که با صادرات خدمات فنی و مهندسی و همچنین صادرات کالا و بازارسازی برای محصولات ایرانی از این فرصت به خوبی استفاده کند. این مسئله از دستورکارهای اصلی سفر اخیر رئیسجمهور محترم کشورمان به سوریه بود. «ودانت پاتل» معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همزمان با این سفر در نشست خبری گفته بود:«باید بگویم که ایران و سوریه به تعمیق روابط خود ادامه میدهند که این نه تنها برای متحدان و شرکای ما و کشورهای منطقه، بلکه برای جهان به طور گستردهای نگرانکننده است.»
همزمان با اظهارنظر این مقام آمریکایی، «راز تزیمت» کارشناس صهیونیست در مطلبی نوشته بود: «سفر رئیسی به سوریه بیش از هر چیز برای انعقاد دهها قرارداد همکاری اقتصادی امضا شده بین ایران و سوریه، انجام شد. این یعنی فرصتهای مهم اقتصادی به نفع مردم ایران و سوریه.»
5- روز گذشته جناب آقای وحیدی، وزیر محترم کشور درخصوص وضعیت مرزهای مشترک ایران و افغانستان پس از درگیریهای اخیر طالبان با مرزبانان کشورمان، گفت:«طالبان توجیه شده و مرزهای ما آرام و رفت و آمدها برقرار است.»
همزمان «حسن کاظمی قمی» نماینده ویژه و سرپرست سفارت ایران در کابل گفت:«هماهنگیها با طالبان جهت حضور کارشناسان ایرانی در محل سد کجکی انجام شده است. موافقتهایی صورت گرفته که متخصصان ما منطقه را ببینند و زمینهساز شود برای اینکه انشاءالله این آب رها شود» وی تاکید کرد که حقابه هیرمند در چارچوب معاهده ایران و افغانستان باید تأمین شود.
6- بهبود روابط با مصر، ایجاد بازارچه مشترک مرزی با پاکستان، تعمیق روابط با عمان و امارات و کویت و بحرین و همچنین تعمیق روابط با عراق، از جمله دیگر مصادیق تحول در سیاست خارجی در دولت رئیسی است.
7- یکی از علتهای موفقیت دولت سیزدهم در دیپلماسی و از جمله سیاست خارجی منطقهای، همافزایی «میدان» و «دیپلماسی» بوده است. به عنوان نمونه، در یک بازه زمانی کوتاه، هم از موشک هایپرسونیک فتاح رونمایی میشود، هم وزیر خارجه عربستان به ایران میآید، هم رئیسجمهور ایران به آمریکای لاتین(حیاط خلوت آمریکا) سفر میکند و هم آمریکا با عقبنشینی آشکار و ناامید از نتایج جنگ ترکیبی، با استیصال از دیپلماسی با ایران سخن میگوید.
8- روز گذشته خبرگزاری رویترز به استناد مؤسسه مشورتی SVB انرژی اعلام کرد که صادرات نفت ایران در ماه می یا همان اردیبهشت، به یک میلیون و 930 هزار بشکه در روز رسیده است. رویترز اعلام کرده بر اساس دادههای کشتیرانی، در شرایط محدودیت تولید برخی کشورها، تولید و صادرات نفت ایران در سال 2023 رکوردهای جدیدی را شکسته است.
همچنین بلومبرگ گزارش داد که ایران در حال حاضر بیشترین میزان نفت خام در 5 سال گذشته را صادر میکند. به گزارش این رسانه بینالمللی، حضور مجدد ایران در صحنه ژئوپلیتیک تقویت شده و در عین حال خطراتی را برای بازار شکننده جهانی نفت خام ایجاد کرده است.
بنابر گزارشهای منتشر شده، سرمایهگذاری خارجی در دولت سیزدهم در مقایسه با مدت مشابه فعالیت دولت قبل حدود 85 درصد رشد داشته که تقریباً 2 برابر دوران اوج برجام است.
9- اینها همه یک کلاس درس بزرگ برای مدعیان اصلاحات و اعتدال است. همان جماعتی که با ادعای تسلط بر زبان دنیا، تحریمها را 2 برابر کرد و در صنعت هستهای بتن ریخت و با شرطیسازی اقتصاد، خسارتهای هنگفتی به کشور و مردم تحمیل کرد.
در دولت قبل، سیاست خارجی به دیپلماسی برجامی تقلیل پیدا کرد، تا جایی که عملا سیاست خارجی در روابط با سه چهار کشور معدود غربی خلاصه شد، آن هم نه از موضع برابر بلکه از موضع انفعال و حقارت. به همین دلیل دیگر جنبههای سیاست خارجی و بهویژه سیاست خارجی منطقهای و همسایگان به شدت مغفول ماند.
روزنامه زنجیرهای شرق- 29 تیر 1400- در یادداشتی به قلم یکی از دیپلماتهای سابق در نقد سیاست خارجی دولت قبل نوشته بود:«دولت روحانی... روابط دوجانبه با کشورها و بهخصوص همسایگان را... تعطیل کرد و به تعبیر مخالفانش سیاست خارجی کشور را به زلف برجام گره زد...دولت روحانی در سیاست خارجی... از دو ابراولویت «اقتصادی» و «همسایگان» سخن گفت که در عرصه عمل بهاندازه سر سوزنی اجرایی نشد.»
رهبر معظم انقلاب- 1 فروردین 1394- در جمع پرشور مردم در حرم مطهر امام رضا(ع) فرمودند:«میگویند سیاست خارجیمان را تغییر بدهیم تا اقتصاد ما درست بشود، با فلان مستکبر کنار بیاییم تا اقتصاد رونق پیدا کند، تحمیل قدرتهای مستکبر را در بخشهای گوناگون و مسائل گوناگون بپذیریم تا اقتصادمان رونق پیدا کند... امروز شرایط کشور به ما نشان داده است که این نگاه یک نگاه کاملاً غلط و عقیم و بیفایده است.»
مسعود اکبری
بررسیهای میدانی از بازار مسکن حکایت از کاهش 25 درصدی قیمتها و تخفیفهای جذاب فروشندگان دارد. برخی مالکان تا 50 درصد هم قیمت آپارتمانهای خود را کاهش میدهند. ضمن اینکه برخی مشاوران املاک گفتند فاصله قیمت اعلامی و معاملاتی آپارتمانها و املاک دیگر از 40 تا 100 درصد است.
داوود بیگینژاد؛ نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران به ایرنا گفت: با توجه به اینکه دلالان و سوداگران نمیتوانند از یکسو واحدهای خود را بفروشند و از سوی دیگر با توجه به اینکه از آینده مسکن بیاطلاع هستند دیگر نمیتوانند واحدهای خود را احتکار کنند بنابراین اقدام به فروش واحدهای خود میکنند. با رشد عرضهها، قیمتها روند نزولی به خود گرفتند و خریداران دارای قدرت انتخاب بیشتری هستند. بنابراین بازار امروز مسکن در دست مصرفکنندهها است.
کاهش تا یک میلیارد تومانی قیمت آپارتمان
در پردیس
ایرنا با استناد به بازدید میدانی از بنگاههای معاملات املاک در منطقه پردیس به نقل از مشاوران املاک مجاز فعال در این منطقه خبر داد که طی یک ماه گذشته قیمت آپارتمان در این منطقه 300 میلیون تا یک میلیارد تومان افت داشته است.
مشاوران املاک در پردیس گفتند؛ به عنوان مثال یک واحد آپارتمان با تمام امکانات به مساحت 105 متر مربع در فاز هشت پردیس که تا پیش از این حدود سه میلیارد و 300 میلیون تومان خرید و فروش میشد به رقمی کمتر از سه میلیارد تومان کاهش یافته است.
همچنین اگر در اواخر سال گذشته، ارزش واحدی برای پیشفروش و روی خاک حدود دو میلیارد تومان بود این روزها با رقمی حدود یک میلیارد و 300 میلیون تومان تا یک میلیارد و 400 میلیون تومان میتوان آن را خریداری کرد. ضمن اینکه در برخی از واحدهای مسکن مهر تا رقم حدود یک میلیارد تومان کاهش نیز مشاهده میشود. این در حالی است که به گفته مشاوران املاک فعال در پردیس، عرضه بیشتر از تقاضا است و پیشبینیها بر این است که روند افت قیمت مسکن در پردیس ادامهدار باشد. بیشترین افت ریزش قیمت در پردیس مربوط به فازهای 11، 5، 8 و 9 است.
دلایل کاهش قیمت مسکن
ایرج رهبر؛ رئیس انجمن انبوهسازان تهران هفته گذشته از کاهش 20 درصدی قیمت مسکن به دلیل کاهش تقاضا خبر داد و افزود: به دلیل رکود حاکم بر بازار، قیمت مسکن 10 تا 20 درصد کاهش یافته است. در واقع به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، فروشندگان قیمتهای پیشنهادی برای املاک خود را کاهش دادهاند.
با اینحال کارشناسان گفتند که کاهش قدرت خرید مسکن به دلیل گرانی سرسامآور این کالا از دولت گذشته وجود داشت اما دلیل افت قیمتها در روزهای اخیر به دلیل کاهش انتظارات تورمی، ریزش نرخ ارز و سیاستهای مهار تورم دولت است و میتواند ادامهدار باشد. کاهش قیمت مسکن، همچنین روند افزایش اجارهبها را کُند کرده اما انتظار میرود با عرضه واحدهای احتکار شده، رویه صعودی نرخ اجارهبها هم مهار
شود.
فرهاد بیضایی؛ کارشناس مسکن درخصوص روند کاهشی قیمت مسکن به خبرگزاری مهر گفت: ابتدا ریزش قیمت در بازارهای موازی مانند سکه و ارز بوده است و در بازار مسکن هم در حال رخ دادن است منتهی این امر میتواند مداوم باشد چرا که حوزه مسکن حباب سنگینی داشت و اگر گشایش ارزی ایجاد شود و بازار ارز رو به کاهش برود و به ثبات برسد این امر مستقیم بر بازار مسکن اثرگذار خواهد بود.
او افزود: این روند کاهشی در حال حاضر به دلیل این است که تقاضا از بازارهای سرمایهای خارج شده است و حتی شاهد ریزش قیمتها در بازار خودرو هستیم و تقریباً همه بازارهای سرمایهای با ریزش قیمت مواجه بوده است. در واقع، به دلیل کاهش تقاضای ایجاد شده، سطح مبادلات هم کاهش پیدا کرده و بازار مسکن هم از این روند کاهشی بینصیب نمانده است.
فرشید ایلاتی؛ دیگر کارشناس مسکن در گفتوگو با ایرنا در مورد وضعیت بازار مسکن، اظهار داشت: روند کاهش قیمت مسکن آغاز شده و در کشور ادامهدار خواهد بود. البته قیمت مسکن در مناطق شمالی شهر تهران در چند هفته اخیر 20 درصد افت کرده است. املاک متراژ پایین و در مناطق متوسط هم حدوداً 10 درصد کاهش قیمت در این مدت داشتند.
وی با اشاره به فضاسازیها مبنی بر موقت بودن کاهش قیمت مسکن، گفت: با توسعه ساخت و سازها در طرح نهضت ملی مسکن به صورت بنیادین بازار مسکن منتظر عرضههای انبوه مسکن خواهد ماند که همین موضوع عامل مؤثری برای تداوم ثبات است.
بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان مسائل بینالملل در این خصوص اشتراک نظر دارند که جنگ امروز در دنیا، جنگِ ارادهها است. بر همین اساس هر طرفی که اراده قویتر و ثبات بیشتری داشته باشد، پیروز میدان است. یکی از فاکتورهای اصلی در جنگ ارادهها، امید و اعتماد به نفس است.
در این میان، برخی سهواً و برخی از روی تعمد- بخوانید به واسطه اجرای مأموریتی که دشمن به آنها محول کرده- با هدف قراردادن امید مردم، امیدآفرینی را معادل پنهان کردن نقاط ضعف و خودفریبی قلمداد کرده و این رویکرد تحسین برانگیز را مذمت میکنند.
این در حالی است که رهبر حکیم انقلاب با شناخت دقیق نقشه راه دشمن، در مقاطع مختلف بارها و بارها به مسئله امید و امیدآفرینی و ابعاد مختلف آن اشاره کردهاند. در همین رابطه ایشان از ابتدای سال جاری تاکنون حداقل 4 مرتبه درباره «امید» سخن گفتهاند.
اما یکی از جامعترین تعاریف ایشان درباره مسئله امید و بازیگران آن، در بخشی از بیانیه گام دوم انقلاب مطرح شده است و آن اینکه:«پیش از همهچیز، نخستین توصیه من امید و نگاه خوشبینانه به آینده است. بدون این کلید اساسیِ همه قفلها، هیچ گامی نمیتوان برداشت. آنچه میگویم یک امید صادق و متّکی به واقعیّتهای عینی است. اینجانب همواره از امید کاذب و فریبنده دوری جستهام، امّا خود و همه را از نومیدی بیجا و ترس کاذب نیز برحذر داشتهام و برحذر میدارم.»
در ادامه آمده است:«در طول این چهل سال- و اکنون مانند همیشه- سیاست تبلیغی و رسانهای دشمن و فعّالترین برنامههای آن، مأیوسسازی مردم و حتّی مسئولان و مدیران ما از آینده است. خبرهای دروغ، تحلیلهای مغرضانه، وارونه نشان دادن واقعیّتها، پنهان کردن جلوههای امیدبخش، بزرگ کردن عیوب کوچک و کوچک نشان دادن یا انکار محسّنات بزرگ، برنامه همیشگی هزاران رسانه صوتی و تصویری و اینترنتی دشمنان ملّت ایران است؛ و البتّه دنبالههای آنان در داخل کشور نیز قابل مشاهدهاند که با استفاده از آزادیها در خدمت دشمن حرکت میکنند.»
رهبر معظم انقلاب در ادامه تصریح کردهاند:«شما جوانان باید پیشگام در شکستن این محاصره تبلیغاتی باشید. در خود و دیگران نهال امید به آینده را پرورش دهید. ترس و نومیدی را از خود و دیگران برانید. این نخستین و ریشهایترین جهاد شما است. نشانههای امیدبخش -که به برخی از آنها اشاره شد- در برابر چشم شما است. رویشهای انقلاب بسی فراتر از ریزشها است و دست و دلهای امین و خدمتگزار، بهمراتب بیشتر از مفسدان و خائنان و کیسهدوختگان است.»
در حال حاضر یکی از اصلیترین کارویژههای دشمن و دنبالههای داخلی آن، پنهان کردن جلوههای امیدبخش است. به این موارد توجه کنید:
1- جناب آقای رئیسی، رئیسجمهور محترم کشورمان به همراه اعضای هیئت دولت، در روزهای پنجشنبه و جمعه گذشته در پنجمین مقصد از دور دوم سفرهای استانی دولت مردمی به آذربایجان شرقی سفر کرد. در این سفر، فاز دوم راه آهن میانه- تبریز افتتاح شد. به واسطه این پروژه بسیار مهم، ترانزیت ریلی ایران برای نخستینبار به اروپا متصل میشود. این مسیر ریلی همچنین زمان سفر تهران تا تبریز را 114 کیلومتر کوتاه کرده است. نکته قابل توجه اینجاست که درآمد سالیانه این پروژه
2/3 هزار میلیارد تومان است.
رئیسجمهور همچنین در این سفر از کارخانه ماشین سازی تبریز بازدید کرد. این کارخانه در دولت روحانی به صورت غیراصولی و بدون رعایت ضوابط، به فردی فاقد صلاحیت واگذار شد. براساس مستندات منتشر شده، مالک این کارخانه در دولت قبل و با دریافت «دلار 4200 تومانی»، 420 میلیون دلار برای واردات قطعات به کشور برای این کارخانه دریافت کرد، اما در بازار آزاد آن را به فروش رساند. رسیدگی به اتهامات مالک این کارخانه در سال 98 صورت گرفته و این فرد به حبس و رد مال و جریمه محکوم شد.
در حال حاضر به واسطه سلب مالکیت از این فرد و رسیدگی ویژه به مشکلات این کارخانه از سوی دولت و قوه قضائیه، کارگران ماشین سازی از حدود 800 نفر در سال 98 به 2100 نفر رسیده و حقوق عقب مانده در کارخانه وجود ندارد و تولید در حال جان گرفتن و پیشرفت روزافزون است.
عملیات گازرسانی به 105 روستا، دستور پرداخت 5 هزار میلیارد تومان تسهیلات به 12 هزار کشاورز، جشن احیاء 220 واحد راکد استان و افتتاح دهها پروژه آب و برق و سلامت در استان، بخشی از جلوههای امیدبخش در سفر اخیر رئیسجمهور محترم کشورمان به آذربایجان شرقی است.
از زمان روی کارآمدن دولت سیزدهم، بارها شاهد اخبار امیدبخش و خوشحالکننده به واسطه عملکرد دولت بودهایم، از خوزستان تا سیستان و بلوچستان و از کردستان تا خراسان شمالی. اما این جلوههای امیدبخش از یکسو توسط رسانههای معاند و از سوی دیگر توسط رسانههای مدعی اصلاحات در داخل سانسور شده است.
2- به رغم فضاسازی کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی علیه ایران، نشست اخیر شورای حکام بدون صدور قطعنامه علیه ایران خاتمه یافت. نکته قابل تأمل اینجاست که همین چند روز پیش ایران از موشک هایپرسونیک «فتاح» رونمایی کرد.
قطعا نمیتوان ادعا کرد که رونمایی از این توانمندی دفاعی و نظامی، علت عدم صدور قطعنامه علیه ایران بوده است؛ اما به قطعیت میتوان گفت که «دیپلماسی مقتدرانه» در کنار «حضور عزتمندانه در میدان»، دشمن را از گستاخی و زیادهخواهی منصرف کرده و هزینه اقدام علیه ایران را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
این همافزایی دیپلماسی و میدان، از جلوههای امیدبخش است که میوههای آن را در حوزههای مختلف و از جمله در سیاست خارجی میتوان چید و از آن بهره برد. گذشت آن ایامی که با ایجاد دوگانه دروغین «دیپلماسی- میدان»، عزت مردم و منافع ملی لگدمال شده و اقداماتی از قبیل رونمایی از موشک، تنشزایی و سنگاندازی در مسیر دیپلماسی قلمداد میشد.
و گذشت آن ایامی که برای گرفتن بهانه از آمریکا، «در قلب رآکتور هستهای بتن ریخته شد». در حال حاضر قطار پیشرفت ایران در حوزههای مختلف و از جمله هستهای، نظامی، دیپلماسی اقتصادی و...بدون توقف در حال حرکت است و دشمن نیز میداند که مانعتراشی در این مسیر، هزینههای هنگفتی برایش در پی دارد.
خروجی نشست شورای حکام و هذیان گویی مقامات آمریکایی، انگلیسی و صهیونیستی در روزهای گذشته در واکنش به رونمایی موشک هایپرسونیک فتاح، از دیگر جلوههای امیدبخش است که بازوهای رسانهای دشمن در خارج از کشور و دنبالههای داخلی آن با شامورتی بازی در پی کم اهمیت جلوه دادن آن هستند.
3- در روزهای اخیر، روند کاهشی قیمت دلار، سکه، مسکن و طلا، دلالان را عزادار کرده است. البته به غیر از دلالان و سوداگران، جریان غربگرا و رسانههای منتسب به این طیف نیز عصبی و پریشان شدهاند. نشان به آن نشان که این روند نزولی قیمت، هیچ جایی در رسانههای آنان نداشته و به نشانه اعتراض، آن را سانسور کردند.
البته این مسئله اصلا عجیب و غیرمنتظره نیست. جریانی که فسادهایی از جمله واگذاری مسئلهدار «کارخانه رشت الکتریک» و «هفت تپه» و «صندوق ذخیره فرهنگیان» و «کرسنت» و «توتال» و «استات اویل» و «حقوقهای نجومی» و حیف و میل کردن 60 میلیارد دلار ارز دولتی و 60 تن طلا را در کارنامه دارد، باید هم از انتشار این قبیل اخبار عصبی و پریشان شود.
4- رئیسجمهور در حاشیه سفر اخیر به آذربایجان شرقی با اشاره به اتصال ایران به زیرساختهای سازمان شانگهای، اتحادیه اوراسیا و فراهمشدن مقدمات عضویت ایران در گروه بریکس، گفت:«امروز در بازارهای دنیا حضور داریم و مسئولان عالی برخی کشورها رسما بسیاری از تولیدات ما را درخواست دارند.» تقریبا همزمان با این اظهارنظر، نمایندگی ایران در سازمان ملل اعلام کرد:«هیچ توافق موقت که بخواهد جایگزین برجام شود در دستور کار نیست.»
این یعنی، رویکرد دولت سیزدهم در رهاسازی سیاست خارجی از بند برجام و FATF همچنان با قوت در حال پیگیری است. اصلا به همین خاطر است که همزمان با کاهش قیمت دلار، مسکن، سکه و طلا و به فاصله کوتاهی پس از حضور ایران در اجلاس بریکس، شایعه «توافق موقت» از سوی رسانههای غربی و رسانههای معاند و رسانههای جریان غربگرا در داخل ضریب داده میشود. چرا؟! به این خاطر که اولا با شعبدهبازی، کاهش قیمت دلار به خبر توافق موقت ربط داده شود و پس از آن با عملیات روانی و انکار توافق از سوی طرف غربی، در روند کاهشی قیمت دلار و برخی دیگر از بازارها اخلال ایجاد شود.
قطعا اخبار امیدبخش به موارد مذکور ختم نمیشود و بررسی و ذکر تمامی آنها از حوصله این وجیزه خارج است. ما با توکل به خدا و با تلاش مسئولان و همراهی مردم عزیز کشورمان، انشاءالله در جنگ ارادهها، پیروز میدان خواهیم بود. اما در کنار آن، مطالبه قاطبه ملت عزیز ایران این است که با شبکه همکار با دشمن در داخل کشور که «امید» مردم را نشانه گرفتهاند، قاطعانه و بدون اغماض برخورد شود.
مسعود اکبری
د.
دیروز در حضور رئیسجمهور از موشک «فتاح» رونمایی شد. در دقایق اولیه دیروز پیش از این، فرمانده هوا فضای سپاه در توئیتی کوتاه نوشت «طلوع سهشنبه، طلوع خورشید در یک روز عادی نیست، خورشید امروز با فتاح طلوع میکند». حدود 9 ماه پیش و در مراسم سالگرد شهید عظیمالقدر «حسن طهرانیمقدم»، سردار حاجیزاده اعلام کرد همکاران او دستاندرکار ساخت یک موشک بالستیک هایپرسونیک میباشند که سرعت بالایی دارد و در جو و خارج از جو میتواند مانور کند. وی در آن اعلام رسانهای گفته بود، این موشک از همه سامانههای سپر موشکی عبور میکند و بعید است که حتی
تا ده سال آینده، فناوری که بتواند با آن مقابله کند، پدید آید.
دیروز موشک فتاح با برد 1400 کیلومتر و سرعتی معادل 16000 کیلومتر
بر ساعت بهطور رسمی رونمایی گردید. سردار حاجیزاده اعلام کرد با رونمایی این موشک، ایران در ردیف چهارمین قدرت نظامی دنیا از حیث داشتن این فناوری قرار گرفته است. تولد موشک فتاح در نوع خود یک اتفاق راهبردی است. در این خصوص نکاتی وجود دارد:
1- در سطح بینالمللی فشار زیادی به ایران وارد شد تا تولید موشکهای برد بلند خود را متوقف گرداند؛ چه رسد به اینکه به سیاست تهاجمی افزایش کیفیت و کمیت موشکهای خود ادامه دهد. البته مشکل اصلی غرب با ایران در این خصوص داشتن چنین موشکهایی نیست. هرچند اگر ایران نداشت و درصدد خرید از آنان برمیآمد، هرگز حتی موشکهایی با کیفیت پایینتر را هم به ایران نمیدادند. مشکل اصلی غرب با ایران این است که این جنگافزارهای راهبردی، توسط خود ایرانیها تولید میشود، بدون آنکه به جایی متکی باشند. یک تحلیلگر امور دفاعی و امنیتی مؤسسه واشنگتن نوشته است «ایران از نظر فناوری ساخت موشکهای بالستیک بسیار قوی است و در اسنادی که به دست اسرائیل افتاد کاملاً مشخص بود که ایران میتواند موشکهای قویتر از شهاب 3 با سوخت جامد را برای پروژه فضایی خود تولید کند». البته موشک فتاح ارتباطی با پروژه فضایی ایران ندارد؛ اما با توجه به قدرت تخریبی آن و ایمنی که در مواجهه با اقدامات پدافندی دارد، یک رویداد راهبردی محسوب میشود. برد مؤثر این موشک و اعلام 1400 کیلومتر هم دارای معانی است و لذا رژیم صهیونیستی بیش از دیگران درباره این موشک سخنپراکنی کرد که ترکیبی از اظهار نگرانی و در ظاهر کماهمیت شمردن آن بود.
2- مختصات فتاح نه تنها دیروز که رونمایی شد اعلام گردید، حتی حدود 9 ماه پیش یعنی در آبان 1401 - و درست در مراسم سالگرد شهید حاج حسن طهرانیمقدم، فرمانده هوافضای سپاه از عنقریب بودن رونمایی این موشک خبر داد و آنچه که از نظر فنی و حفاظتی قابل بیان بود را آن روز هم اعلام نمود. در آن زمان از اهمیت راهبردی و مختصات فنی این موشک پرده برداشته شده بود. این موضوع از نظر حفاظت اطلاعات، محل تأمل و اشکال است چرا که دشمن را روی پروژه حساس مینماید و امکان اقدام نظامی علیه آن را فراهم میکند. اما مسلماً در این صحنه، حفاظت از اطلاعات پروژه، بهطور جدی مدنظر قرار داشته و در همان حال متولی پروژه به این نتیجه قطعی رسیده است که علیرغم آنکه حدود ده ماه دیگر به رونمایی و قرار گرفتن در چرخه دفاعی کشور مانده، دشمنان چه از طریق اقدام مستقیم و چه از طریق جواسیس قادر به رخنه و شناسایی محل پروژه و آسیبزدن به آن نیستند. اهمیت این موضوع بسیار بیشتر از خود موشک فتاح میباشد. جالب این است که نتانیاهو و سرویس جاسوسی
رژیم صهیونیستی چندین سال پیش با اشاره به اسناد دزدیده شده، از اینکه ایران در آستانه رسیدن به موقعیتهای بیبازگشت نظامی است، خبر داده بودند و در این فاصله هم مقامات امنیتی و نظامی رژیم دائماً از ضرورت حمله به تأسیسات ایران خبر میدادند اما حتی در آشوبهای اخیر، جرأت اقدام نیافتند. در نهایت حدفاصل اعلام تا رونمایی سپری شد، در این دوران رژیم غاصب به دلیل قرار گرفتن در قوس بحران داخلی، به مسکنی نیاز داشت و حمله به تأسیسات حساس تولید فتاح میتوانست در حکم این مسکن باشد. انفعال و بیتحرکی
رژیم صهیونیستی در این دوره حدود ده ماهه و به تعبیر دقیقتر از زمانی که این پروژه شروع شد، بیانگر ناتوانی این رژیم در ردیابی پروژه و آسیب وارد کردن به آن میباشد.
3- اضافه بر فضا و قدرت توفنده نظامی ایران در فضا، در سالهای اخیر شاهد تحولات استراتژیکی در «دفاع مؤثر دریایی» هم بودهایم. وبگاه آمریکایی «19 فورتی فایو» 4 مرداد سال گذشته به قلم
«هریسون کاس» نوشت «دو دشمن اصلی آمریکا، روسیه و ایران دارای اژدرهای فراحفرهزایی هستند. آلمان و ایالات متحده تنها کشورهای دیگری هستند که میتوانند سلاحهایی برای مقابله با این جنگافزار جدید بسازند.» این وبگاه نظامی نوشت «اژدر فراحفرهزای «حوت» ایران که در سال 1385 در یک رزمایش رونمایی شد، میتواند از یک فراحفره برای حرکت با سرعت بالا در آب استفاده کند. سرعت این موشک زیردریایی دستکم چهار برابر اژدر معمولی زیرآبی است.»
گزارشات مراکز تخصصی نظامی بیانگر آن است که «فراحفرهسازی» قابلیتی در کلاهک اینگونه اژدر است که در آن با تولید حبابهای بخار که از نوک دماغه و پوسته خود خارج میکند، لایهای از گاز در اطراف آن شکل داده و بدینوسیله اژدر را از تماس مستقیم با آب دور میکند. تنها دو کشور ایران و روسیه دارای اژدری با این قابلیت میباشند. این اژدر که در خارج «ماهی نهنگخوار» هم خوانده شده است، قابلیت پرتاب از شناور یا از زیردریایی با عمق 100 متر را دارد. در واقع آنچه دیروز در دنیا در مورد موشک فتاح مطرح گردید، به نوعی بیانگر تکمیل زنجیره دفاعی توأمان ایران در هوا، زمین و دریا میباشد. اعتراف دنیا به اینکه «فتاح» و «حوت» در ردیف بالاترین کلاس نظامی دنیا به حساب میآیند، قدرت دفاعی تهاجمی ایران را به تصویر میکشد.
4- رهبر معظم انقلاب اسلامی در مراسم سیوچهارمین سالگرد ارتحال حضرت امام فرمودند، دو عنصر «ایمان» و «امید»، مهمترین سرخط حضرت امام در طول دوران مبارزه و پس از آن بوده است و بعد فرمودند آنچه من از شما - پیروان حضرت امام - میخواهم این است که به این دو عنصر بارز توجه داشته باشید. بعد اندرز دادند که هر کسی که ایمان و امید مردم را به نحوی تضعیف کند، در خط دشمنان قرار دارد.
آنچه درباره پیشرفت موشکی و رسیدن ایران به موقعیت ابرقدرتی در عرصه نظامی گفته میشود، ترکیب ایمان و امید در مجموعههای جوانی بوده که قاعدتاً در چرخه اداره کشور چندان به چشم نمیآیند، اما با اقدامات حیاتی و غریبانه خود کشور را بیمه میکنند. یک لحظه تصور کنیم که این جوانان و این دستاوردهای حیاتی آنان نبودند و ما در چرخه تحول جهانی میخواستیم درصدد جایگاه مناسب ملت ایران باشیم. چطور میتوانستیم؟ آیا با اولین حرکت، پای ما را نمیشکستند؟ آیا از داخل خلیجفارس و یا از یک پایگاه نظامی، با یک هجوم ساده، ایران را سرکوب نمیکردند. امروز نه تنها این اقدام برای آنان امکانپذیر نیست، حتی علیرغم خبر یافتن قبلی آنان که به صورت رسمی و توسط خود مسئول پروژه بیان شد، نتوانستند
هیچ کاری و به تعبیر حضرت امام هیچ غلطی بکنند.
ما توانمندی ساخت نه فقط تجهیزات نظامی بلکه تجهیزات بسیار حساس غیرنظامی مثل ساخت توربینها را هم داریم و میتوانیم فقط از طریق فروش قطعات حساس، اقتصاد کشور را از وضع متزلزل کنونی خارج کنیم.
5- رونمایی از موشک هایپرسونیک میتواند یک پیام آشکار برای دولتهایی داشته باشد که بر سر راه منافع ملت ایران دست به اقدامات غیرقانونی، خودسرانه و متجاسرانه میزنند. این توانمندی فقط نباید در بعد دفاع نظامی به عنوان یک موشک بازدارنده عمل کند، بلکه باید در جنبههای اقتصادی و سیاسی نیز بازدارندگی خود را نشان دهد. چرا در حالی که دشمن در اعمال جنگ علیه ملت ایران، میان صحنههای نظامی، اقتصادی، سیاسی، امنیتی، فرهنگی و حتی دیپلماتیک تفکیک نمیکند و هر عرصهای برای او عرصه تهاجم به ملت ایران محسوب میشود و اگر بتواند در ورود به آن تردید نمیکند، ما باید میان تهدیدات دشمن تفکیک کنیم؟ ما باید به دشمن بگوییم، نتیجه توسل او به تحریمهای غیرقانونی علیه منافع ایران، حتماً تخریب منافع او به هر وسیله ممکن از سوی ما خواهد بود. توانمندی نظامی ایران میتواند بازدارندگی اقتصادی و سیاسی هم داشته باشد. البته روشن است که ما دنبال تنش نیستیم، اما میگوییم اقدام محدودیتزا، اقدام محدودیتزا را در پی میآورد. این منطقی بازدارنده است نه تنشآفرین.
سعدالله زارعی