انهدام «صخره سخت» تلآویو با الگوی «جنگ تونل» حزبالله با گذشت هر
با گذشت هر چه بیشتر زمان از عملیات صخره سخت رژیم اسرائیل علیه مقاومت فلسطینی در نوار غزه، این سؤال بیش از پیش در میان آگاهان، ناظران و بازیگران منطقه مطرح میشود که واکنش حزبالله لبنان به عنوان قسم خوردهترین و سرسختترین دشمن رژیم صهیونیستی در مرزهای شمالی سرزمین اشغالی در مواجهه با این جنگ چه خواهد بود؟

به گزارش جوان؛ نویسنده نشریه امریکایی دیلی بیست مینویسد، «اگر روزهای قدیمی بود، شاید حزب الله به حماسی که هماکنون به شدت منزوی شده کمک میکرد اما در حال حاضر این کار را نخواهد کرد. » نویسنده معتقد است در صورت حمله حزب الله به سرزمینهای اشغالی این جنبش بازنده خواهد بود، «نه به خاطر اینکه اسرائیل بهتر خواهد جنگید بلکه نیروهای این جنبش به علت جنگ در چندین جبهه سوریه پراکنده شدهاند. » دنیل نیسمن رئیس «گروه لوانت»، یک شورای تحقیقاتی و مشورتی در زمینه خطرات ژئوپلیتیک در تلآویو متفاوت فکر میکند و در المانیتور نوشته است: «حزب الله یکی از بازیگران منطقهای است که نمیتواند این جنگ را نادیده بگیرد، این جنبش اسلامگرای شیعی همزمان که خود را برای دور جدیدی از درگیری با اسرائیل آماده میکند، در حال مطالعه استراتژی اسرائیل در تمامی جبههها نیز است و به صورت گسترده این باور در اسرائیل وجود دارد که حزب الله بادقت نظاره گر رویدادهایی است که در نوار غزه اتفاق میافتد. »
قاسم کصیر، متخصص گروههای اسلامگرا به پایگاه خبری و تحلیلی دیلی استار لبنان گفت: «تصمیم حزب الله به شرایط داخلی لبنان و میدانی غزه بستگی دارد، هم اکنون مقاومت در غزه شرایط را خیلی خوب مدیریت میکند. » یک منبع سیاسی لبنان نیز به دیلی استار گفته است که «حزب الله بعید است دست به اقدامی بزند مگر اینکه خط قرمز رعایت نشود، اگر اسرائیل بخواهد خط قرمز را رد کند مرزهای جنوبی لبنان آرام نخواهد ماند، هر گونه تلاش برای نابودی حماس یک نشانه جدی [برای حزبالله] است. » دکتر هیثم مزاحم، تحلیلگر مسائل سیاسی و کارشناس جنبشهای اسلامگرا معتقد است بعید است حزب الله در این مرحله دخالت کند چراکه این گروه در سوریه و در مناطق مرزی با سوریه درگیر است.
اگر اوضاع تشدید شود. . .
سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله در سخنرانی روز جمعه به مناسبت روز جهانی قدس، بدون اشاره به جزئیات، تأکید کرد که حزب الله از هیچ کمکی که در توانش باشد به مقاومت فلسطینی دریغ نخواهد کرد و بدین ترتیب تمام احتمالات را باز گذاشت. اما آیا واقعاً حزب الله توان آن را دارد که وارد یک جنگ دیگر شود در حالی که به صورت جدی و تمام قد در جنگ سوریه حاضر است؟ هر چند جنبش مقاومت اسلامی لبنان توانایی ویژهای در فریب دشمنان خود نسبت به تواناییهای خود دارد اما بنا برگفته مقامات رژیم صهیونیستی توان تسلیحاتی و رزمی حزبالله نسبت به جنگ تابستان 2006 چندین برابر افزایش یافته است و تخمین زده میشود که این جنبش بیش از 120 هزار انواع راکت و موشک را در زرادخانه تسلیحاتی خود در اختیار دارد.
ژنرال استفان کوهن، یک نظامی سابق وزارت جنگ رژیم صهیونیستی و تحلیلگر مسائل دفاعی به المانیتور گفته است که «حزبالله یک سازمان یادگیرنده است، آنها بر واکنش اسرائیل متمرکز شدهاند نه تنها بر پاسخ نظامی، بلکه رفتار سیاسی دولت اسرائیل را نیز در نظر دارند و اینکه بازیگران منطقه چگونه به این بحران پاسخ میدهند. » نیسمن نیز معتقد است که در حال حاضر «حزب الله علاقه کمتری به جنگ با اسرائیل دارد. نقشه جنگی حزبالله در نبرد بعدی، به تواناییهای نیروهای ویژه این جنبش بستگی دارد که در حال حاضر عملیات تهاجمی جدیدی در منطقه قلمون آغاز کردهاند.» اما دکتر عماد سالمی، استاد علوم سیاسی دانشگاه امریکایی بیروت به دیلیاستار گفته است: «اگر همین اوضاع ادامه یابد، کشتارهای اسرائیل زیاد شود و حمله زمینی اسرائیل زیرساختهای مقاومت فلسطینی را تهدید به نابودی کند حزب الله دیگر نمیتواند ساکت بنشیند»
روح حزبالله در جنگ
باوجود اینکه تاکنون حزب الله به صورت مستقیم در جنگ غزه دخالت نکرده است اما تمامی شواهد حاکی از آن است که روح این جنبش در نبرد غزه حضور دارد و تقریباً تمامی مقامات صهیونیستی که از مقاومت گروههای فلسطینی غافلگیر شدهاند، از مواجهه صخره سخت با سایه سنگین حزبالله خبر میدهند. آسوشیتدپرس گزارش داد اسرائیل با حماسی سختتر از جنگ قبلی روبهرو شده است که از شبکههای گسترده تونل، تاکتیکهای تله گذاری و موشکهای ضد تانک برخوردار است و از راکتهایش محافظت بهتری به عمل میآورد. آسوشیتدپرس در ادامه به نقل از نظامیان اسرائیلی مینویسد: این حماس سال 2009 نیست بلکه یک نیروی سازمان یافتهتری است که از تاکتیکها و تسلیحاتی استفاده میکند که مشابه آن در جنگ شهری لبنان بین اسرائیل و حزب الله در سال 2006 دیده شده است. کریستین ساینس مانیتور به نقل از یک افسر نظامی اسرائیل گزارش داد، «در شجاعیه فاصله بین اسرائیل و رزمندگان به صفر رسیده بود و گردانهای عزالدین قسام تلفات زیادی وارد کردند چراکه اسرائیل با تونلهای گسترده و موشکهای ضد تانک این گروه غافلگیر شد. »
بر اساس گزارش کریستین ساینس مانیتور اینگونه تسلیحات که برای اولین بار به صورت نظاممند در نوار غزه استفاده میشوند شبیه تسلیحاتی هستند که در جنگ 2006 لبنان 50 دستگاه تانک اسرائیل را منهدم کردند. از جمله موشک کرنت ساخت روسیه و مدلهای کونکروس که احتمالاً سوریه به حزب الله و حزب الله نیز به حماس تحویل داده است. یک افسر رژیم صهیونیستی به هاآرتص گفت: «من قبلاً نیز در شجاعیه بودهام اما هرگز شبیه این را ندیده بودم. تجهیزات و تاکتیکهای آنها کاملاً شبیه حزب الله است. تلههای موشکی و بمبهای کنترل از راه دور همه جا است و آنها به جای اینکه همانند گذشته فرار کنند، میمانند و میجنگند. » منظور این نظامی از فرار نیروهای مقاومت اشاره به جنگ 22 روزه در سال 2009 است که در آن نیروهای حماس و سایر گروههای فلسطینی مجبور به فرار میشدند و همین مسئله باعث شد تا تانکهای اسرائیلی به دامنه نواره غزه برسند.
این افسر همچنین گفته است: «من شخصاً شلیک یک موشک کرنت از فاصله چهار کیلومتری به سمت یک بولدوزر را دیدم. اینگونه مهارت در تیراندازی صرفاً با انجام تمرینات زیاد به دست میآید» وی سپس با اشاره به جنگ 2006 افزود: « حماس در حال نشان دادن مهارت مشابه [حزبالله] در استفاده از موشکهای ضد تانک است. » یک افسر ارشد اطلاعاتی ارتش اسرائیل به کریستین ساینس مانیتور گفته است: « حماس همچنین در حال استفاده از آرپیجی و همچنین بمبها، تلههای انفجاری در ورودی تونلها و خانهها است که هر دو از ویژگیهای شاخص حزب الله هستند. »
به نظر میرسد بیش از هر چیزی اسرائیل از شبکه تونلهای حماس غافلگیر شده به حدی که وجود این تونلها موازنه قوا را در زمین متعادل کرده و همانطور که نصرالله گفت رژیم صهیونیستی در این زمینه با شکست اطلاعاتی مواجه شده است. «بن کاسپیت» روزنامه نگار سرشناس اسرائیلی در المانیتور نوشت: «به نظر میرسد تشکیل یک کمیته تحقیقاتی درباره عملیات صخره سخت در اسرائیل اجتناب ناپذیر است. این کمیته بررسی خواهد کرد که چرا کابینه اسرائیل تونلهای حماس را به عنوان یک تهدید استراتژیک مشخص نکردهاند. . . این کمیته در تحقیق خود سه سؤال را محور قرار خواهد داد؛ آیا نیروهای امنیتی، اطلاعاتی درباره تونلها داشتند؟ اگر داشتند، آیا این اطلاعات به مقامات تحویل داده شدند و اینکه چرا رهبری سیاسی بر اساس این اطلاعات عمل نکردهاند؟» بدینترتیب به نظر میرسد اسرائیل در جنگ تونلها یک بار دیگر، این بار نه در جنوب لبنان بلکه در نوار غزه از حزبالله شکست خورده است چراکه همانطور که شیمون شپیرا، متخصص اسرائیلی حزبالله به «ویکلی استاندارد» گفته است: «پدر معنوی سیستمهای تونل حماس، عماد مغنیه است.»