مقاومت در قوس صعود؛ دشمن در سراشیبی سقوط
گروه بینالملل - رجانیوز: «طرح خاورمیانه بزرگ» (GMENAI) سناریوی شومی بود که در راستای اهداف نظام سلطه و بهویژه شکلدهی هژمونی آمریکا در قرن 21 میلادی طراحی شد. این طرح در نظر داشت تا کشورهای عربی منطقه خاورمیانه، ترکیه، ایران، پاکستان، کشورهای مسلمان قفقاز و رژیم اسرائیل را در یک نظام اقتصاد آزاد به بلوکی با محوریت اسرائیل تبدیل کند.
آمریکا درصدد آن بود تا با پیادهکردن طرح خاورمیانه بزرگ، کشورهای وابسته و کوچکی بهوجود آورد که همواره با یکدیگر در منازعه باشند و برای گرفتن امتیازات بیشتر، تحت لوای حمایت از رژیم اسرائیل، امتیاز داده و منابع و منافع خود را در اختیار جبهه مستکبرین قرار دهند.
نقشه شوم «طرح خاورمیانه جدید»
1. اصطلاح «خاورمیانه جدید» که در راستای ایجاد قوسی از ناآرامیها و خشونتها از لبنان، فلسطین و سوریه گرفته تا عراق، خلیج فارس، ایران و مرزهای ناتو در افغانستان طراحی شد، در ژوئن 2006 توسط کاندولیزا رایس، وزیر خارجه وقت آمریکا و در تلآویو بهجای واژه قدیمیتر خاورمیانه بزرگ مطرح شد و علت آن هم این بود که بعد از حوادث 11 سپتامبر حوزههای مختلفی درگیر جنگ و کشمکش شدند، لذا طرح بالکانیزه شدن منطقه بهشدت از سوی آمریکا و صهیونیستها دنبال شد. هدف طرح این است که با سیاست «تفرقه بینداز و حکومت کن» انگلیسی و ایجاد هرجومرج ساختاری، شرایط جنگ و درگیری را در کل منطقه ایجاد کند تا نظام سلطه با محوریت اسرائیل، آمریکا و انگلیس در فرصت مناسب به بهرهبرداری پرداخته و نقشه خاورمیانهای دیگر را از نو بر اساس نیازها و اهداف ژئوپلیتیک خود ترسیم کنند
در زمان جورج بوش پسر بود که طرح جدید خاورمیانه با بهکارگیری شیوههای متعدد تطمیع، تهدید و دیپلماسی و بهویژه تهاجم نظامی به عراق در سال 2003 دنبال شد. حالا بعد از گذشت 16 سال از حمله نظامی عراق، همه ناظران و کارشناسان حوزه تحولات منطقهای بر این باورند که نقشه شوم «طرح خاورمیانه جدید» به شکست منجر شده، محور مقاومت روی قوس صعود و آمریکا و اسرائیل در سراشیبی سقوط قرار گرفتهاند.
این سؤال را باید بهطور جدیتری از کارشناسان و تحلیلگران منطقه قرار دهیم که سرانجام سناریوهای آمریکایی در مورد منطقه خاورمیانه چه بوده است؟ اما پیش از آن باید چند نکته را در ترازوی نقد آنها قرار دهیم؛
یک: شکست نظام سلطه و پیروزیهای محور مقاومت
1. پیروزی محور مقاومت در جنوب «لبنان» در جنگ 33 روزه (2006) و نبرد «غزه» (2014) و یا چهار سال مقاومت مردم «یمن» و همچنین پیروزی جبهه مقاومت در برابر داعش در «عراق» و «سوریه» نشاندهنده این واقعیت مسلم و انکارناپذیر است که محور مقاومت روی قوس صعود و آمریکا و اسرائیل در سراشیبی سقوط قرار گرفتهاند.
جالب است بدانید که خود آنها بارها اعتراف کردهاند چنانکه در مورد جنگ 33 روزه اولین بررسی که انجام و منتشر شد، تحقیقات آنتونی کوردزمن بود که در روز 17 آگوست 2006 و تنها چند روز بعد از جنگ از مرکز مطالعات راهبردی بینالمللی در آمریکا انتشار پیدا کرد. این گزارش در بررسی مفصلی نتیجهگیری کرد که هیچیک از اهداف پنجگانه اسرائیل از حمله به لبنان محقق نشده است!
دو ماه بعد نشریه آسیا تایمز مجموعهای شامل سه گزارش از 12 تا 14 اکتبر 2006 منتشر کرد که نام آن «چگونه حزبالله اسرائیل را شکست داد» بود؛ و درنهایت یهود اولمرت نخستوزیر رژیم اسرائیل در کتاب زندگینامه خود بهطور رسمی، علنی و موثق به شکست ارتش این رژیم در مقابل نیروهای مقاومت حزبالله در جنگ 33 روزه 2006 اعتراف کرد.
2. درخصوص عراق نیز خود آنها بارها اعتراف کردهاند عایدی آمریکا چیزی جز زیان و ضرر نبوده است. دیماه سال گذشته بود که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بهطور سرزده وارد الانبار عراق شد و بعد از بازگشت به کشورش در توییتی گلایه کرد که آمریکا علیرغم هزینه کردن بیش از 7تریلیون دلار در منطقه، هنوز هم وی باید تحت حفاظت شدید امنیتی و آنهم مخفیانه به منطقه سفر کند!
3. به اعتراف بسیاری از کارشناسان نظامی و همچنین خود مقامات آمریکایی، ایالاتمتحده در پروژهها و پروندههای بینالمللی خود در عراق، سوریه، یمن، ونزوئلا، کره و شمال آفریقا (در الجزایر و لیبی) شکست خورده است.
4. نشریه فارین پالیسی 7 ماه پیش (بهمن 97) نام قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس را در فهرست «صد اندیشمند برتر» خود قرار داد. این دهمین سالی بود که این نشریه معروف سیاهه افراد برتر را منتشر کرد. در آخرین شماره این نشریه نام سردار سلیمانی در بخش «دفاع و امنیت» گنجانده شد. فارین پالیسی در این شماره مطلبی از استنلی مککریستال، ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا را منتشر کرد که وی در آن قاسم سلیمانی را «استاد عروسکگردانی مرگبار ایران» نامیده بود. مککریستال در سالهای 2009 و 2010 فرماندهی نیروهای آمریکا و ناتو در افغانستان را بر عهده داشته و بهطوریکه خودش در مقاله موردبحث نوشته، در عراق نیز حضور داشته است. او درباره سلیمانی مینویسد: «سلیمانی از یک فرمانده نظامی به یک استاد عروسکگردان شبحمانند بدل شده است.». وی همچنین مینویسد که قاسم سلیمانی امروز همچنان «بیرون از روشنایی نورافکنها» مشغول انجام عملیات است.
دوم: وحدت نیروهای مقاومت و جمهوری اسلامی
1. حضور «مقتدی صدر» در ایران- مراسم عزاداری شام غریبان حضرت اباعبداللهالحسین(ع) شب چهارشنبه با حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی و در حسینیه امام خمینی(ره) برگزار شد. در این مراسم مقتدی صدر، یکی از شخصیتهای سیاسی و مذهبی کشور عراق و رئیس جریان صدر این کشور که اخیراً برای دیدار با رهبر انقلاب به ایران آمده است نیز حضور داشت. حضور مقتدی صدر در این مراسم و تصاویر منتشرشده او در کنار مقام معظم رهبری و سردار سلیمانی بازتاب وسیعی در بین رسانهها و کاربران فضای مجازی داشت. در کشور عراق نیز انتشار این عکسها بازتاب فراوانی داشت و با استقبال گسترده افکار عمومی مواجه شده است.
یکی از کاربران با انتشار تصاویر مزبور نوشت: «معنای این عکس را بهتر از همه ترامپ، ملک سلیمان و نتانیاهو میفهمند»، دیگری نوشت: «تأثیر این عکس کمتر از حمله موشکی به تلآویو نیست». کاربر دیگری نوشت: «انقلاب اسلامی بازهم از ثمرات مقاومت برایتان بگوید یا کافی است؟» یکی از کاربران هم نوشت: «بعد از تجدید بیعت حکیمانه و بزرگوارانه سید حسن نصرالله با امام خامنهای، حضور سید مقتدی صدر در کنار رهبر معظم انقلاب موجب آرامش دل جبهه جهانی مقاومت شد». برخی از کاربران در توییتر و اینستاگرام هم با اشاره به برکناری جان بولتون در آمریکا نوشتند: «برکناری بولتون و دیدار مقتدی صدر با رهبر انقلاب بزرگترین ضربه به پیکر مثلث منحوس غربی- عبری- عربی است»، «مقتدی صدر به حسینیه امام وارد شد؛ جان بولتون از کاخ سفید خارج شد و در اینها نشانههایی هست برای اهل تفکر!»، «این عکس رو بگذارید کنار برکناری بولتون توسط ترامپ! قهرمان دیپلماسی کیه حالا؟» و مطالبی از این دست که همگی نشان میدهد افکار عمومی ملت ایران از حضور مقتدی صدر در ایران استقبال کرده و آن را نشانه پیروزی محور مقاومت و شکست نظام سلطه میدانند. گفتنی است که مقتدی صدر روحانی سرشناس شیعیان و یکی از رهبران عراق بوده که به مواضع ضدآمریکایی معروف است.
2. لبیک عاشورایی «نصرالله» به رهبر انقلاب؛ امام خامنهای، حسین(ع) زمان است- حضور مقتدی صدر در مراسم عزاداری شام غریبان حضرت اباعبداللهالحسین(ع) (شب چهارشنبه) یک روز بعد از سخنرانی سیدحسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان در شب عاشورا (شب سهشنبه) بود. سید حسن نصرالله شب سهشنبه در سخنرانی عاشورایی خود به مناسبت ایام محرم، رهبر معظم انقلاب را «حسین زمان» دانست و تأکید کرد که جبهه مقاومت، رهبر انقلاب اسلامی را فرمانده خیمهگاه خود میداند و امام خامنهای را در برابر فشار آمریکا و رژیم صهیونیستی تنها نمیگذارد.
به نوشته پایگاه شبکه «المنار»، وی گفت: «ما در حال جنگ در نبردی بزرگ هستیم و آمریکا و اسرائیل میخواهند خیمهگاه ما را محاصره کنند. امروز فرمانده خیمهگاه ما امام خامنهای و مرکز آن جمهوری اسلامی ایران است و آمریکا میخواهد آن را محاصره کند.»
سید حسن نصرالله سپس رئیسجمهور آمریکا و نخستوزیر رژیم صهیونیستی را خطاب قرار داد و گفت: «امشب و فردا به ترامپ و نتانیاهو میگوییم که ما قومی هستیم که نه محاصره، نه تحریم، نه فقر و نه گرسنگی به اراده ما خللی وارد نمیکند. در برابر آمریکا و اسرائیل به امام خامنهای، میگوییم که ای فرزند حسین(ع)، ما تو را تنها نمیگذاریم.»
3. انصارالله یمن: ولایت امام خامنهای را امتداد خط پیامبر اسلام(ص) میدانیم- 22 مرداد سال جاری بود که محمد عبدالسلام، سخنگوی جنبش انصارالله یمن و هیئت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند که تصاویر این دیدار نیز در شبکههای مجازی بازتاب گستردهای داشت. در این دیدار، محمد عبدالسلام، سخنگوی جنبش انصارالله یمن، نامه سیدعبدالملک بدرالدین حوثی رئیس این جنبش را به حضرت آیتالله خامنهای تقدیم کرد و ضمن ابلاغ سلامهای گرم رهبر جنبش انصارالله و همه مجاهدان و رزمندگان یمنی خطاب به رهبر انقلاب اسلامی گفت: «ما ولایت شما را امتداد خط پیامبر اسلام(ص) و ولایت امیرالمؤمنین(ع) میدانیم و مواضع حیدری و علوی شما در حمایت از مردم مظلوم یمن را ادامه خط امام خمینی(ره) و مایه برکت و بسیار روحیهبخش میدانیم.»
وی با تأکید بر اینکه «مواضع رهبر جمهوری اسلامی در حمایت از مظلومان جهان بهویژه مردم یمن، یک موضع دینی و اعتقادی است» گفت: «مردم یمن که در شرایط بسیار سختی بهسر میبرند با دستخالی اما با ایمان و ثبات قدم در مقابل تجاوز هفده دولت ایستادهاند و به شما قول میدهیم که ملت یمن منسجم و همچون ید واحد به استقامت و ایستادگی خود در مقابل تجاوز ظلم، تا پیروزی کامل ادامه خواهند داد.»
4. حماس: خود را در خط مقدم حمایت از ایران میدانیم- هیئتی عالیرتبه از جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در 31 تیرماه 98 با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار و گفتوگو کردند. در این دیدار صالح العاروری، نایبرئیس دفتر سیاسی حماس نامه اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس را تقدیم رهبر انقلاب کرد و ضمن ابلاغ سلام و تحیات اسماعیل هنیه و مردم فلسطین خطاب به رهبر انقلاب اسلامی تأکید کرد: ما بهعنوان حرکت مقاومت و جنبش حماس، همبستگی خود را با جمهوری اسلامی ایران اعلام و تأکید میکنیم هرگونه اقدام خصمانه در مورد ایران در واقع اقدام خصمانه بر ضد فلسطین و جریان مقاومت است و ما خود را در خط مقدم حمایت از ایران میدانیم.
نایبرئیس دفتر سیاسی حماس با اشاره به مواضع قاطع امام خمینی رحمهًْالله در حمایت از موضوع فلسطین، قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و بعد از انقلاب، و همچنین مواضع صریح رهبر انقلاب گفت: ما همواره قدردان حمایتهای همیشگی و غیرقابل تغییر جمهوری اسلامی از مردم فلسطین بوده و هستیم.
در پایان این دیدار، هیئت حماس تابلوی منقش به تصویری از مسجدالاقصی را به رهبر انقلاب اسلامی تقدیم کردند.
سوم: تفاوت وحدت محور مقاومت با ائتلافهای نظام سلطه
روشن است که وحدت میان کشورهای عضو نظام سلطه بهویژه آمریکا، انگلیس و اسرائیل و همراهی و حمایت آنها از برخی کشورهای منطقه مانند امارات، بحرین و عربستان صرفاً بر اساس گزارههای مادی و سودآوری بوده است چه آنکه اتحاد آمریکا با عربستان تنها بهخاطر منافع مالی و تسلیحاتی (فروش تسلیحاتی نظامی به ارزش 110 میلیارد دلار) و به گفته رهبر معظم انقلاب برای دوشیدن عربستان بوده است.
این مسئله به حدی برای آمریکاییها از اهمیت برخوردار است که «جو اسکاربرو» سناتور آمریکایی معتقد است که حتی اگر عربستان سعودی از حملات یازدهم سپتامبر در آمریکا حمایت کرده باشد، نفت عربستان از اهمیت بیشتری برای آمریکا برخوردار است!
یا مثلاً ائتلافهایی که کشورهای غربی با عربستان و علیه یمن ایجاد کردند صرفاً با هدف فروش سلاحهای خودشان بود. این در حالی است که اتحاد بین گروههای جبهه مقاومت، ایدئولوژیک و بر اساس مفروضات دینی و مکتبی بوده است.
شایان ذکر است که توجه و اهتمام رهبر معظم انقلاب در شکلگیری و تقویت محور مقاومت اسلامی نشان میدهد که معظمله جبهه مقاومت اسلامی را در مسیر اهداف انقلاب و آن را برای انقلاب اسلامی افتخار بزرگی میدانند.
دیدار گروههای مختلف جبهه مقاومت با رهبر انقلاب از دیدار با سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان و بشار اسد رئیسجمهور سوریه گرفته تا دیدار با دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین و هیئت همراه و دیدار با نایبرئیس دفتر سیاسی حماس و هیئت همراه و همچنین دیدار خانوادههای شهید بدرالدین و شهید مغنیه با رهبر انقلاب و یا بیانات مقام معظم رهبری در کنفرانسهای بینالمللی حمایت از انتفاضه فلسطین و... نشان از توجه راهبردی رهبری به تقویت محور مقاومت اسلامی و وجود ارتباط عمیق فکری و نظری میان جمهوری اسلامی ایران و گروههای مقاومت است.
ترجیعبند تمام این دیدارها و گفتوگوها رایزنی مقامات جمهوری اسلامی و گروههای مقاومت درخصوص مقابله با نظام سلطه و مثلث شوم غربی- عبری و عربی است که مبتنی بر انگارهها و مفروضات مکتبی و جهتگیریهای اسلامی است.
نکته پایانی آنکه بعد از تحولات چندروزه اخیر منطقه و دو خبر مهم 1. لبیک عاشورایی سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان به رهبر معظم انقلاب اسلامی و 2. حضور مقتدی صدر در ایران برای رایزنی با رهبر انقلاب آنهم پس از شکست رویکرد ضدایرانی در تشکیل و هدایت کابینه عراق، خبر دیگری در کانون توجه رسانهها قرار گرفت و آن اخراج جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید توسط رئیسجمهور آمریکا بود. در میان تحلیلهای ناظران بینالمللی، تحلیل «عبد الباری عطوان» نویسنده مشهور جهان عرب قابلتأمل است که ساعاتی بعد از انتشار خبر اخراج مشاور امنیت ملی کاخ سفید تأکید کرد «بولتون با مقاومت ایران ذلیلانه بیرون انداخته شد.» این خبر در کنار دو خبر فوق، نهفقط بازتابدهنده اخراج یک سیاستمدار آمریکایی بلکه خبر سقوط نظام سلطه و صعود قوس محور مقاومت است.